Drugsverslaving

Begrijpen, behandelen en overwinnen

Alles over  drugsverslaving

Een drugsverslaving is een complexe aandoening die je brein en je gedrag uiteindelijk diepgaand zullen beïnvloeden. Een drugsverslaving kan je karakteriseren als een dwangmatige behoefte aan drugs en het gebruik ervan, ondanks alle negatieve gevolgen. Je kan het zien als een chronische ziekte die een invloed heeft op je persoonlijke en sociale leven.

Verschillende soorten drugs

Drugs kan je grofweg indelen in drie categorieën:

  • Verdovende middelen: Stoffen als heroïne en slaapmiddelen vertragen de werking van je zenuwstelsel. Ze geven je in eerste instantie een gevoel van ontspanning, maar kunnen leiden tot ernstige verslaving en gezondheidsproblemen.
  • Stimulerende middelen: Middelen zoals cocaïne, amfetaminen en MDMA (ecstasy) verhogen de activiteit van je zenuwstelsel. Ze geven je tijdelijk meer energie en alertheid. Maar ze brengen ook risico’s met zich mee, zoals hartproblemen en uitputting.
  • Hallucinerende middelen: LSD, paddo’s en bepaalde synthetische drugs veranderen je waarneming en kunnen hallucinaties veroorzaken. Hoewel ze fysiek misschien minder verslavend zijn, kunnen ze wel ernstige psychische problemen zoals afhankelijkheid en mentale gezondheidsproblemen veroorzaken.

Wanneer ben je verslaafd aan drugs?

Op de vraag “wanneer ben je drugsverslaafd” is niet een eenduidig antwoord te geven. Het is namelijk niet makkelijk om te bepalen wanneer recreatief gebruik precies overgaat in een verslaving. 

Belangrijke factoren om een verslaving te herkennen zijn vaker een verslavend middel gebruiken, het gevoel hebben dat je steeds meer nodig hebt om het zelfde effect te bereiken of  dan je in eerste instantie van plan was en mislukte pogingen om te stoppen. Deze factoren kunnen betekenen dat je verslaafd bent. Andere signalen zijn een sterk verlangen naar het gebruik van het middel, problemen op werk of school door gebruik, en het opgeven van sociale activiteiten en hobby’s.

Verslaving herkennen: de symptomen

Symptomen van een drugsgebruiker kunnen variëren, maar enkele veelvoorkomende tekenen zijn:

  • Fysieke symptomen: Gewichtsverlies, rode ogen, slechte hygiëne en veranderingen in eet- en slaappatronen.
  • Gedragsveranderingen: Geheimzinnigheid, financiële problemen, het vermijden van sociale activiteiten en een afname in prestaties op werk of school.
  • Psychische symptomen: Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst en depressie.

Oorzaken van verslaving

Een drugsverslaving kan ontstaan door een combinatie van factoren. Hoge werk- of prestatiedruk, stress, traumatische ervaringen en genetische aanleg kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een verslaving. 

Sommige mensen grijpen naar drugs om te ontsnappen aan problemen of om met emoties om te gaan. Het is belangrijk om te erkennen dat iedereen vatbaar kan zijn voor verslaving, ongeacht achtergrond of levensstijl.

Gevolgen van overmatig drugsgebruik

Als je overmatig drugs gebruikt, kun je, naast verslaafd raken, last krijgen van verschillende lichamelijke en geestelijke gevolgen op de lange termijn. 

Lichamelijke gevolgen

Bij overmatig gebruik van drugs ontsnap je niet aan serieuze gezondheidsproblemen. Denk aan hart- en vaatziekten, lever- en nierschade, ademhalingsproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Daarnaast kunnen er specifieke gevolgen zijn afhankelijk van het soort drug, zoals longschade door roken of infecties door injecteren.

Geestelijke en sociale gevolgen

Geestelijke gevolgen van drugs zijn onder andere angststoornissen, depressie, psychoses en cognitieve achteruitgang. Sociaal gezien leidt een verslaving vaak tot isolatie, relatieproblemen, verlies van werk en financiële moeilijkheden. Het is een vicieuze cirkel waar je maar moeilijk uit ontsnapt: de verslaving is zowel de oorzaak als gevolg van deze problemen.

Ik vermoed een verslaving in mijn omgeving

Als je bang ben dat iemand in je omgeving verslaafd is aan drugs, moet je met veel zorg en begrip handelen. Ga een open gesprek aan zonder te oordelen, bied steun aan en moedig hem of haar aan om professionele hulp te zoeken. Het is ook belangrijk om jezelf te informeren over verslaving en de beschikbare hulpbronnen, zodat je beter kunt ondersteunen.

Afkicken van een drugsverslaving

Stoppen met drugsgebruik valt niet mee. Het is moeilijk proces en in veel gevallen zal je professionele begeleiding nodig hebben. 

Het afkicken van een verslaving van drugs begint meestal met detoxificatie, waarbij de drugs helemaal uit je systeem verwijderd worden. Vaak gaat dat gepaard met ontwenningsverschijnselen, zoals misselijkheid, trillen, zweten, maar ook angstaanvallen. 

Na de detoxfase volgt therapie, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie om de onderliggende oorzaken van de verslaving aan te pakken en nieuwe coping mechanismes te ontwikkelen.

Afkickverschijnselen bij drugsverslaving

Ontwenningsverschijnselen bij een middelenverslaving kunnen variëren afhankelijk van het type drug en de duur van het gebruik. Fysieke afkickverschijnselen kunnen zijn: hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en slaapproblemen. Psychische afkickverschijnselen omvatten onder andere angst, depressie, prikkelbaarheid en intense cravings. Het is belangrijk om deze fase onder medische begeleiding te doorlopen om complicaties te voorkomen.

Behandelmethodes voor een drugsverlaving

Er zijn verschillende behandelmethodes beschikbaar voor drugsverslavingen, waaronder:

  • Individuele therapie: Gesprekken met een therapeut om gedragsveranderingen te stimuleren en onderliggende problemen aan te pakken.
  • Groepstherapie: Delen van ervaringen met anderen in een vergelijkbare situatie kan steun en nieuwe inzichten bieden.
  • Medicatie: In sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om ontwenningsverschijnselen te verminderen en om de zogenaamde ‘cravings’ binnen de perken te houden.
  • Rehabilitatieprogramma’s: Intensieve programma’s die gericht zijn op herstel en het voorkomen van terugval.

Hulp bij een drugsverslaving

Als je zelf worstelt met een drugsverslaving of iemand kent die hulp nodig heeft, is het essentieel om professionele ondersteuning te zoeken. Bij THE YOUTURN bieden we gespecialiseerde, private verslavingszorg op maat. Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden op weg naar herstel, met respect voor jouw unieke situatie. Of iemand die je na staat en die je wil bijstaan op zijn of haar weg naar herstel.

Onze behandelingen zijn privaat, discreet een anoniem, zonder wachttijden.

Vraag hulp

Wij weten als geen ander hoe moeilijk dat eerste telefoontje kan zijn. Daarom krijg je bij ons geen telefoniste aan de lijn, geen doorkiesmenu. Je gaat direct in gesprek met Tjeerd, ervaringsdeskundige en de oprichter zelf. Meteen een afspraak maken met hem kan natuurlijk ook. Bedenk: de eerste stap is de belangrijkste.

(ook ‘s avonds en in het weekend)