Koopverslaving

Een overzicht

Wat is een koopverslaving? 

Koopverslaving, ook bekend als oniomanie, koopziekte of compulsief koopgedrag is een psychische stoornis gekenmerkt door een oncontroleerbare drang om te winkelen en spullen te kopen, die vaak leidt tot significante persoonlijke, financiële en sociale problemen. Je kan het vergelijken met alcohol- en drugsverslavingen, waarbij de persoon blijft terugvallen in destructief gedrag ondanks de negatieve gevolgen. 

“Een koopverslaving is net zo reëel als een alcohol- of drugsverslaving,” legt Dr. April Lane Benson, vooraanstaand expert op het gebied van koopverslaving uit. “Het brein reageert op het kopen met dezelfde beloningssystemen. Het grote verschil is dat shoppen maatschappelijk geaccepteerd is, waardoor de verslaving lang verborgen kan blijven.”

Verslaafd aan shoppen? Zo herken je een koopverslaving 

Maria (42) herkent het maar al te goed: “Ik dacht altijd dat ik gewoon van shoppen hield. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik niet meer zonder kon. Als ik me slecht voelde, was winkelen mijn medicijn.” Maar wanneer ben je echt koop verslaafd? Het verschil tussen hobby-matig shoppen en een verslaving zit vooral in de impact op je leven en de mate van controleverlies. 

Koopverslaving symptomen: Een eerlijke check 

Ben je shop verslaafd? Deze signalen kunnen daarop wijzen: 

  • Je hebt een onweerstaanbare drang om te kopen, ongeacht het feit dat je het niet kunt betalen.
  • Je krijgt in eerste instantie een ‘high’ van het shoppen en denkt je beter te voelen dan daarvoor. Dit gevoel wordt snel gevolgd door schuldgevoelens en schaamte.
  • Je verstopt aankopen en liegt over wat je hebt uitgegeven aan het kopen van spullen
  • Je probeert te stoppen met kopen maar door een gebrek aan controle val je steeds terug in oude patronen 
  • Je denkt obsessief na over je volgende aankoop 
  • Je wordt onrustig of geïrriteerd als je niet kunt shoppen 
  • Je bankrekening staat steeds in het rood door je koopgedrag 
  • Je relaties lijden onder je shopverslaving, omdat dit gepaard gaat met niet eerlijk zijn over de aankopen en liegen over de situatie 

De gevolgen van verslaafd zijn aan shoppen 

De impact van een koopverslaving reikt veel verder dan een lege bankrekening. Peter (35) verloor er bijna zijn huwelijk door: “Ik had overal schulden, zelfs bij vrienden. Mijn vrouw ontdekte stapels onbetaalde rekeningen die ik had verstopt. Het vertrouwen was compleet weg.” 

 

Naast financiële problemen kun je in een sociaal isolement raken. Je schaamt je voor je gedrag en trekt je terug uit sociale contacten. De constante stress van verborgen schulden kan leiden tot angst- en depressieklachten. Je zelfvertrouwen krijgt een flinke deuk en het wordt steeds moeilijker om hulp te zoeken. 

Koopverslaving tegengaan: er is hoop 

Een koopverslaving aanpakken vraagt om professionele hulp. De behandeling bestaat vaak uit verschillende componenten:

  • Cognitieve gedragstherapie om onderliggende patronen te doorbreken
  • Financiële begeleiding om schulden aan te pakken
  • Mindfulness en stressmanagement
  • Groepstherapie met lotgenoten
  • Het ontwikkelen van gezonde coping-mechanismen

“De sleutel tot herstel ligt in het begrijpen van wat het kopen voor je betekent,” zegt therapeut Sarah van THE YOUTURN. “Vaak is shopverslaving een manier om met diepere emotionele pijn zoals een laag zelfbeeld of depressieve gevoelens om te gaan.”

Hulp bij een koopverslaving: je staat er niet alleen voor

Bij THE YOUTURN begrijpen we hoe moeilijk het is om toe te geven dat je worstelt met een koopverslaving. We bieden een veilige omgeving waar je zonder oordeel je verhaal kunt delen. Onze gespecialiseerde therapeuten helpen je stap voor stap tijdens de koopverslaving behandeling:

  • We brengen samen je koopgedrag in kaart
  • We zoeken naar de onderliggende triggers
  • We ontwikkelen een persoonlijk behandelplan
  • We geven je praktische tools om met verleidingen om te gaan
  • We begeleiden je bij het herstel van je financiële situatie

Ook als je twijfelt of er sprake is van een koopverslaving, kun je bij ons terecht. Linda (38) nam die stap: “Ik durfde eerst niet te komen omdat ik dacht dat mijn probleem niet ‘erg genoeg’ was. Maar juist die vroege hulp heeft voorkomen dat ik verder afgleed.”

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vertrouwelijk gesprek. Want hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans op succesvol herstel. Je bent niet alleen – samen zetten we de eerste stap naar een leven waarin jij weer de controle hebt.

Vraag hulp

Wij weten als geen ander hoe moeilijk dat eerste telefoontje kan zijn. Daarom krijg je bij ons geen telefoniste aan de lijn, geen doorkiesmenu. Je gaat direct in gesprek met Tjeerd, ervaringsdeskundige en de oprichter zelf. Meteen een afspraak maken met hem kan natuurlijk ook. Bedenk: de eerste stap is de belangrijkste.

(ook ‘s avonds en in het weekend)