Als je aan verslaving denkt, dan denk je misschien eerst aan illegale drugs zoals cocaïne of heroïne. Maar hoe zit het eigenlijk met alcohol? Is drank minder erg dan drugs? Dat lijkt misschien zo, omdat alcohol overal verkrijgbaar is en vaak wordt gezien als een sociaal smeermiddel, een onschuldige manier om te ontspannen. Toch is het in werkelijkheid een stuk ingewikkelder.
Een geaccepteerde verslaving
Alcohol is een sociaal geaccepteerd middel. Het is vrijwel overal verkrijgbaar en wordt vaak gekoppeld aan sociale gelegenheden. Van een borrel op kantoor op de vrijdagmiddag om de week af te sluiten, tot een glas rode wijn tijdens een diner en van een biertje thuis op de bank na een lange dag tot een drankje doen met vrienden in de stad. Voor velen is alcohol een manier in te ontspannen. De toegankelijkheid en normalisering van alcohol maken het vaak minder verdacht dan drugsgebruik.
Toch is alcohol een van de meest verslavende stoffen die er bestaan. De kans op verslaving is groter dan bij veel illegale drugs. Maar doordat het sociaal geaccepteerd en overal verkrijgbaar is, worden de risico’s onderschat. De impact van een alcoholverslaving is vaak net zo erg, al dan niet erger, dan van andere verslavingen. Zo kan je last krijgen van zowel lichamelijke als psychische klachten zoals stemmingswisselingen, depressie en angsten.
Alcohol versus drugs: de schade voor gezondheid en omgeving
De gezondheidsrisico’s van overmatig alcoholgebruik zijn enorm. Langdurig, overmatig gebruik kan leiden tot leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, hersenschade, en ernstige ziektes. Net als bij drugsgebruik kan alcoholverslaving destructieve gevolgen hebben voor de fysieke gezondheid. Daarnaast heeft het een enorme impact op het sociale leven en relaties: veel mensen verliezen hun baan, raken vervreemd van familie, en krijgen te maken met financiële problemen.
Zowel alcohol- als drugsverslaving veroorzaakt grote maatschappelijke schade. Verslaving beïnvloedt niet alleen de gebruiker, maar heeft ook gevolgen voor partners, kinderen, vrienden en collega’s. In deze context is de maatschappelijke impact van alcohol net zo groot, zo niet groter, dan die van drugs.
Hulp bij overmatig alcohol gebruik.
Hulp nodig bij overmatig drinken? We weten als geen ander hoe moeilijk dat eerste telefoontje kan zijn. Daarom krijg je bij ons geen telefoniste aan de lijn, geen doorkiesmenu. Je gaat direct in gesprek met Tjeerd, ervaringsdeskundige en de oprichter zelf.
THE YOUTURN levert discrete en anonieme privé behandelingen in binnen- en buitenland. Neem vandaag nog contact met ons op. Dat kan ook ‘s avonds en in het weekend.
Alcohol niet minder erg dan drugs
Alcohol lijkt onschuldig maar is het niet. De impact van alcoholgebruik kan net zo erg, dan wel niet erger zijn als drugs. Dit doordat de grens tussen sociaal drinken en verslaving in de maartschappij gemakkelijk vervaagt. Twijfel je over of je hulp nodig hebt? Aarzel niet en neem contact op met THE YOUTURN. Samen bekijken we de ernst van de situatie en bespreken we de mogelijkheden.
Als een van de beste afkickklinieken van Nederland biedt THE YOUTURN hoogwaardige verslavingszorg, gericht op niet alleen lichamelijk herstel maar ook op mentale ondersteuning. Je staat er dus niet alleen voor en met de juiste hulp kun je weer controle krijgen over je leven.
Maatwerk en private hulp bij afkicken
THE YOUTURN biedt private verslavingszorg en zeer persoonlijke ondersteuning bij alcoholverslaving. Elk behandelprogramma is op maat en we hebben
geen wachttijden.
Onze discrete en anonieme privé behandelingen kunnen zowel in het buitenland als bij u thuis worden opgezet. Zo kunt u in volledige anonimiteit of comfort van uw eigen omgeving aan uw herstel beginnen.
Neem vandaag nog contact met ons op.
(ook ‘s avonds en in het weekend)