Meer verslaafden in de boardroom dan onder de brug
Ondernemers, advocaten, medisch specialisten en bestuurders hebben vaker problemen met alcohol en drugs dan de gemiddelde volwassene. Ook gedragsverslavingen, zoals gokken, kopen en seks, komen bij hen vaker voor. Dit blijkt uit diverse recente Amerikaanse studies. Onderzoek onder medisch specialisten, ondernemers en bestuurders concludeert dat ongeveer 15% van deze groepen te maken heeft met verslaving en middelenmisbruik. Zo gaf onderzoek onder 12.825 Amerikaanse advocaten aan dat 20,6% positief scoorde voor gevaarlijk, alcoholafhankelijk drinken. Een recent onderzoek uitgevoerd door de ABA en de Hazelden Betty Ford Foundation toonde aan dat bijna 21% van de advocaten en anderen in juridische beroepen als probleemdrinkers werden beschouwd. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de situatie in de VS anders zou zijn dan in Nederland, omdat de oorzaak (zie verder) met name psychologisch en niet cultuurgebonden is. Onder volwassenen in Nederland blijkt verslaving gemiddeld bij circa 10% voor te komen (bron: Jellinek). De succesvolle professional is dus 1,5 tot 2 keer zo vaak verslaafd. Hij/zij kan dit echter veel beter verborgen houden. Een hoog percentage van verborgen verslaving onder bestuurders, beleidsmakers, medici en managers heeft natuurlijk diepgaande consequenties voor onze samenleving. Het lijkt een goed verborgen probleem.
De verrassende oorzaken van verslaving
Opmerkelijk is dat niet de stress de oorzaak is van middelenmisbruik. Je zou verwachten dat de eisen die aan deze groepen worden gesteld om dagelijks hoge prestaties te leveren, de oorzaak zouden zijn om in drank en drugs “ontspanning” te zoeken. Ongetwijfeld kan stress ertoe bijdragen ontspanning in middelen te zoeken. Je zou verwachten dat deze doelgroep intelligent genoeg is om verslaving te voorkomen. Maar als verslaving alleen maar ging over het nemen van slimme beslissingen, zou je zien dat beroepen met hoog presterende individuen een veel lager verslavingspercentage hebben. Het tegendeel blijkt waar: niet alleen zijn hoogpresteerders niet beschermd tegen verslaving, maar ze hebben ook meer kans om het te krijgen. Zij beschikken over een aantal eigenschappen die hen in staat stellen veel te bereiken, maar het zijn ook juist die eigenschappen die hen zo gevoelig maken voor verslaving.
Eigenschappen die verslaving bevorderen
Je kunt je afvragen wat iemand ertoe beweegt om zoveel verantwoordelijkheid op zich te nemen. Ja, er is veel geld mee te verdienen, maar uiteindelijk willen we allemaal gelukkig zijn. Over het algemeen worden succesvolle mensen aangetrokken door hun carrière omdat hun ‘menselijke besturingssysteem’ daarvoor is gebouwd. Voor iedereen geldt dat nare ervaringen in de jeugd, scheiding, armoede, (emotionele) verwaarlozing etc., de kans op verslaving drastisch verhogen. Als je een klein kind bent dat schaarste, onzekerheid en/of (emotionele) verwaarlozing maar al te goed kent, stel je dan eens voor hoe hard sommige van die kinderen gaan werken om zichzelf te beschermen of te doen gelden. Je gaat studeren, tot laat werken, contact maken met hooggeplaatste mensen en doen wat je kunt om het slechte leven op afstand te houden en hard te werken aan het gevoel iemand om “die ertoe doet” te zijn.
De invloed van jeugd en opvoeding
De slechte jeugdervaringen die de toekomstige hoge prestaties drijven, zijn dezelfde drive die verslaving veroorzaakt. Ook zijn er mensen die nooit iets traumatisch hebben meegemaakt en nooit begrepen hebben waarom ze verslaafd zijn. Ze vallen over het algemeen in een andere, minder voor de hand liggende categorie: mensen die zijn opgevoed met een sterke focus op resultaten. Denk in dit geval aan: schoolcijfers, het opstapelen van de cv, graduaat, spraakmakende baan, inkomen, enz. Elke keer dat we de focus verleggen naar prestatie, verliezen we de focus op het innerlijke zelf. En als je je innerlijke zelf niet ontwikkelt, blijf je ongeduldig – misschien verwoed – bezig met doelgerichte taken omdat al het andere vreemd is. Dan kom je vast te zitten en wil je graag gewoon kunnen ontspannen, maar je bent daartoe niet in staat omdat dat nooit is ontwikkeld.
Uitdagingen bij de behandeling van verslaving
De ziekte verslaving wordt überhaupt zwaar onderbehandeld. In Nederland halen we de 10% niet. Bij succesvolle professionals zal dit percentage vermoedelijk nog lager liggen. De drempels om in behandeling te gaan zijn voor deze verslavingsgevoelige groep immers nog hoger. De twee belangrijkste zijn reputatieschade en trots. High performers hebben veel te verliezen: status, aanzien, positie en inkomen. Daarnaast is het deze groep niet gewoon om hulp te vragen. Ook de familie en zakelijke omgeving houdt de entourage vaak lang in stand. Mede omdat de succesvolle verslaafde vaak financieel provider is, maar ook omdat men van de high performer gewend is dat men zelf de problemen oplost. Ook zal deze groep zich niet identificeren met de “gewone verslaafde”. Succesvolle mensen staan daardoor ook veel minder open om de reguliere verslavingszorg op te zoeken. Die is voor hen ongepast en ongeschikt. De rigide protocollen zijn vaak niet in te passen in het leven van deze High Functioning Professional. Eigenlijk is hulp voor deze groep dus heel moeilijk bereikbaar.
Goed nieuws: er is hoop
De angst voor verlies van reputatie en eigenwaarde, hoe begrijpelijk ook, blijkt meestal ongegrond. Je kunt nog steeds gedijen in je carrière, maar hebt een groter vermogen om inzet van talent en toewijding te doseren. Het gaat over het aanpassen en verbreden van je manier van zijn en zeker niet alles achterlaten wat je hebt opgebouwd. Er is een manier waarop je groot succes kunt behouden, maar niet gedreven door vermijding. Ja, u zult merken dat u minder avonden werkt, maar dat zou alleen zijn omdat u dat wilt. Ook is de kans op succes voor de high performer groter. Als talenten en eigenschappen zoals ambitie, toewijding en intelligentie worden ingezet, blijkt deze groep eerder en beter herstel te vinden. Voorwaarde is, naast discretie, een passend programma, de juiste vakspecialisten en een flexibele holistische aanpak.
Oplossing op maat: THE YOUTURN
THE YOUTURN is een vooraanstaande naam in de premium GGZ-sector. Wij bieden private verslavingszorg en exclusieve en zeer persoonlijke ondersteuning aan de top van de samenleving bij middelenafhankelijkheid en gedragsverslavingen. Het gaat om zowel ambulante als klinische behandelingen. We doen dit met een hoogwaardig multidisciplinair team van klinisch-en (GZ)psychologen, verslavingsartsen en gespecialiseerde vaktherapeuten. Elk behandelprogramma is op maat en we kennen geen wachttijden.
Wij staan onder toezicht van een betrokken en zeer actieve Raad van Commissarissen. Er wordt gewerkt met persoonlijke programma’s, volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook de familie wordt daarbij betrokken. THE YOUTURN werkt niet kosten-, maar resultaatgericht en wil dus geen contracten met zorgverzekeraars. De kosten zullen dus prive of zakelijk moeten worden voldaan.
Meer informatie:
Tjeerd de Jong
Tel: 06 1918 8281
Email: tjeerd@theyouturn.nl
Bronnen:
https://journals.lww.com/journaladdictionmedicine/Fulltext/2016/02000/
The_Prevalence_of_Substance_Use_and_Other_Mental.8.aspx
https://rehabs.com/high-earning-drug-users/
https://edition.cnn.com/2018/10/17/success/addiction-c-suite-executives/index.html
https://www.therecoveryvillage.com/drug-addiction/professions-highest-rate-abuse/