Verslaving op de werkvloer komt vaker voor dan je denkt, en het treft niet alleen werknemers. Ook leidinggevenden, CEO’s en eigenaren, zijn niet immuun voor de valkuilen van verslaving. Sterker nog, vanwege de hoge stress en druk waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd, kan de kans op verslaving zelfs hoger zijn. Wat gebeurt er echter als juist de persoon aan de top van het bedrijf worstelt met een verslaving? En hoe ga je daar als organisatie mee om?
Verslaving bij de baas herkennen
De rol van leidinggevende brengt een hoge mate van verantwoordelijkheid en prestatiedruk met zich mee. Deze factoren kunnen bijdragen aan risicovol gedrag, waaronder overmatig alcohol- of drugsgebruik. Onderzoek laat zien dat deze “succesvolle” mensen door de combinatie van stress en prestatiedrang een groot risico lopen om verslaafd te raken.
Twijfel je of jouw leidinggevende kampt met een verslaving? Verslavingsgedrag op de werkvloer kan je herkennen aan:
Impulsieve, ondoordachte beslissingen nemen;
Onvoorspelbaar gedrag;
Lage productiviteit.
Door het vreemde gedrag van hun leidinggevende raken medewerkers ontmoedigd en kan het tot verlies van medewerkers en zelfs klanten leiden. Als er niets veranderd, kan het bedrijf in een neerwaartse spiraal terechkomen.
Vermoed je een verslaving op de werkvloer?
Wij weten als geen ander hoe moeilijk dat eerste telefoontje kan zijn, óók als je belt voor een ander. Daarom krijg je bij ons geen telefoniste aan de lijn, geen doorkiesmenu. Je gaat direct in gesprek met Tjeerd, ervaringsdeskundige en de oprichter zelf.
THE YOUTURN levert discrete en anonieme privé behandelingen in binnen- en buitenland. Neem vandaag nog contact met ons op. Dat kan ook ‘s avonds en in het weekend.
Hoe ga je om met verslaving bij een leidinggevende?
Als medewerker kan het lastig zijn om een leidinggevende of ander persoon die hoger in de hierarchie staat, aan te spreken op zijn of haar (verslavings)gedrag. Echter maakt niets doen het probleem vaak nog erger. Gedragswetenschappers adviseren om het gesprek over verslaving te voeren met een combinatie van empathie en duidelijke grenzen. Laat zien dat je het beste met de persoon voor hebt, maar stel ook grenzen om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen.
Sectoren met verhoogd risico op verslaving
Bepaalde sectoren brengen een hoger risico op verslaving met zich mee. De horeca en entertainmentindustrie staan erom bekend dat alcohol en andere middelen makkelijk verkrijgbaar zijn en de werktijden vaak lang en onregelmatig zijn. Maar ook in sectoren zoals de financiële wereld, advocatuur, tech en zelfs de politiek komt verslaving vaker voor door de hoge prestatie- en werkdruk. Toch moet worden erkend dat verslaving in alle sectoren en industrieën voorkomt. De stress en druk waarmee veel professionals te maken hebben, maken van verslaving een probleem dat niemand ontkomt.
Behandelopties voor verslaving op de werkvloer
Wanneer het moment daar is dat iemand binnen het bedrijf hulp nodig heeft, zijn er verschillende behandelopties. De eerste stap is vaak detoxen, waarbij het lichaam wordt gereinigd van de verslavende middelen. Dit kan heftig zijn, vooral bij alcoholverslaving, en vereist professionele begeleiding.
Afhankelijk van de situatie kan iemand worden opgenomen in een reguliere verslavingskliniek in Nederland, die vaak wordt vergoed door de zorgverzekering, of in een privékliniek.
Vertrouwelijke zorgopties voor leidinggevenden
Voor leidinggevenden kan de drempel om hulp te zoeken hoog zijn. Hun reputatie en positie kunnen op het spel staan, en daarom is het belangrijk dat er toegang is tot vertrouwelijke en discrete zorgopties, zoals privéklinieken. Deze klinieken bieden intensieve en persoonlijke begeleiding in een omgeving waarin anonimiteit gegarandeerd is. Dit helpt niet alleen de leidinggevende, maar ook de organisatie door het herstelproces te ondersteunen zonder onnodige reputatieschade.
Maatwerk en private verslavingszorg
THE YOUTURN biedt private verslavingszorg en zeer persoonlijke ondersteuning bij middelenafhankelijkheid. Elk behandelprogramma is op maat en we hebben
geen wachttijden.
Onze discrete en anonieme privé behandelingen kunnen zowel in het buitenland als bij u thuis worden opgezet. Zo kunt u in volledige anonimiteit of comfort van uw eigen omgeving aan uw herstel beginnen.
Neem vandaag nog contact met ons op.
(ook ‘s avonds en in het weekend)
Nazorg en terugvalpreventie
Een succesvolle behandeling eindigt niet met de afronding van een klinisch traject. Om terugval te voorkomen, is nazorg essentieel. Dit kan bestaan uit therapiegesprekken, zelfhulpgroepen en doorlopende begeleiding, die helpen om de nieuwe leefstijl vol te houden. Terugvalpreventie is cruciaal om op de lange termijn weer goed te kunnen functioneren op de werkvloer en voorkomt dat oude gewoonten de kop op steken.
Preventie van verslaving op kantoor
Een goed preventiebeleid kan voorkomen dat verslaving een probleem wordt dat de hele organisatie raakt. Creëer als organisatie een veilige en ondersteunende werkomgeving waar medewerkers zich gesteund voelen. Dit betekent dat stress bespreekbaar moet zijn en dat er ruimte is voor balans tussen werk en privé. Veel bedrijven bieden tegenwoordig welzijnsprogramma’s aan, met workshops in stressmanagement en toegang tot sport- en ontspanningsfaciliteiten.
Een samenwerking met een verslavingsinstelling kan extra zekerheid bieden voor bedrijven. Zo’n samenwerking zorgt ervoor dat er altijd een directe lijn is naar professionele hulp en kan anonieme toegang tot ondersteuning bieden voor medewerkers die worstelen met verslaving.
Preventie en ondersteuning essentieel binnen ieder bedrijf
Verslaving op de werkvloer is een serieus probleem dat grote impact kan hebben op de organisatie, zeker als een leidinggevende ermee worstelt. Een preventief beleid en een empathische aanpak bij problemen zijn essentieel om te voorkomen dat verslaving uitgroeit tot een schadelijke factor voor het bedrijf. Door ondersteuning en vertrouwelijke hulp aan te bieden, kunnen bedrijven bijdragen aan een gezondere werkomgeving en het welzijn van hun medewerkers én leidinggevenden beschermen.
Hulp bij verslavingszorg
Vermoed je een verslaving op de werkvloer? Neem vrijblijvend contact op met THE YOUTURN om te bespreken hoe je kunt helpen.
(ook ‘s avonds en in het weekend)