Wanneer ben je verslaafd? Volgens de Dikke Van Dale is er sprake van een verslaving als je niet zonder een middel of activiteit kan. Je bent afhankelijk van een middel of bepaald gedrag en hebt moeite om hier van los te komen. Maar een verslaving is meer dan een afhankelijkheid. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van verslavingen. Wat is een verslaving, hoe ontstaat een verslaving, verschillende soorten verslaving en het belangrijkste: hoe kom je van een verslaving af?
Wat is een verslaving?
Een verslaving is een chronische aandoening waarbij je afhankelijk bent van een bepaald gedrag of middel. Verslavingen leiden tot vaak ernstige lichamelijke en geestelijke symptomen. Je kunt verslaafd raken aan middelen zoals alcohol en drugs, maar ook aan gedragingen zoals gokken of gamen.
Wanneer ben je verslaafd?
We spreken van een verslaving als je steeds vaker en steeds meer van een middel gebruikt en je ondanks de tijdelijke verlichting die je ervaart toch niet in staat bent om te stoppen. Dit heeft op termijn serieuze lichamelijke, psychische en ook financiële gevolgen.
Symptomen van een verslaving zijn onder andere het constant denken aan het middel, niet kunnen functioneren zonder het te gebruiken, en het negeren van verplichtingen en relaties. Vaak zie je dat mensen die verslaafd zijn de connectie met zichzelf en anderen kwijtraken. Zich vervreemden van familie en vrienden, omdat hun leven bijna alleen nog draait om het gebruik van middelen. Dit kan een stoornis in het dagelijks leven veroorzaken, waarbij aan werk, studie, hobby’s of relaties in het gedrang komen.
Herken je jezelf of je partner?
Wij weten als geen ander hoe moeilijk dat eerste telefoontje kan zijn. Daarom krijg je bij ons geen telefoniste aan de lijn, geen doorkiesmenu. Je gaat direct in gesprek met Tjeerd, ervaringsdeskundige en de oprichter zelf.
THE YOUTURN levert discrete en anonieme privé behandelingen in binnen- en buitenland. Neem vandaag nog contact met ons op. Dat kan ook ‘s avonds en in het weekend.
Hoe ontstaat een verslaving?
Verslavingen kunnen ontstaan door meerdere factoren. Er zijn biologische factoren, zoals genetische aanleg. Niet iedereen die in aanraking komt met verslavende middelen of gedrag zal verslaafd raken, maar mensen met een bepaalde genetische achtergrond zijn kwetsbaarder.
Daarnaast spelen psychische factoren een rol. Als je worstelt met psychische problemen zoals depressie, angst of trauma, loop je meer kans om verslaafd te raken om deze stoornissen te onderdrukken. Dit wordt ook wel het zelf medicatie principe genoemd. Je grijpt naar middelen om je problemen te verzachten. Sociale en omgevingsfactoren kunnen daarnaast ook invloed hebben. Denk aan een stressvolle thuisomgeving, peer pressure, of een omgeving waar middelengebruik normaal is.
Tevens kunnen gewoontes die in het dagelijks leven worden opgebouwd, zoals het gebruik van alcohol of drugs om met stress om te gaan, langzaam uitgroeien tot een verslaving. Wat als een onschuldige manier begon om spanning te verlichten, kan na verloop van tijd een afhankelijkheid worden waarbij je het middel nodig hebt om je nog normaal te voelen. Dit heeft te maken met de opbouw van tolerantie. Hoe langer we gebruiken, hoe meer weerstand we opbouwen waarbij we de frequentie of de dosering van het middel moeten verhogen om hetzelfde effect te bereiken. Het regelmatig gebruik van verslavende middelen verandert dusdanig de manier waarop je brein werkt, wat ervoor zorgt dat je steeds vaker verlangt naar het middel en het uiteindelijk een vicieuze cirkel wordt waarbij stoppen niet meer lukt.
Hedendaagse onderzoeken in de neurologie laat zien dat verslaving een ziekte op zichzelf is. De dopamine paden die worden geactiveerd door overmatig gebruik van middelen of gedrag, hebben een dusdanig effect op het zenuwstelsel dat je hierdoor constant op zoek bent naar de volgende toediening.
Het beloningssysteem dat opgemaakt is in de mesocortocolimbic pathway in de hersenen, hebben een constant gebrek aan dopamine. De pijn-plezier balans is hierbij constant verstoord. Je bent dus niet meer aan het gebruiken voor plezier, de motivatie is nu om te zorgen dat je van het ongelukkige gevoel afkomt.
Verschillende soorten verslavingen
Er zijn verschillende soorten verslavingen, die in grote lijnen op te delen zijn in gedragsverslavingen en middelenverslavingen. Beide kunnen je leven volledig overnemen en leiden tot ernstige problemen op sociaal, psychisch en lichamelijk vlak.
Gedragsverslaving
Een gedragsverslaving heb je als je verslaafd raakt aan een bepaald gedrag, zoals gokken, gamen, seks of zelfs winkelen. Deze verslavingen hebben niet direct een lichamelijk effect zoals middelenverslavingen. Wel zijn ze geestelijk verslavend en veroorzaken dezelfde soort problemen in je dagelijkse leven.
Dit komt doordat het mechanisme in je brein hetzelfde werkt bij gedrags- en middelenverslaving en geen onderscheid maakt in de bron van de stimulus. Iemand met een gedragsverslaving voelt een sterk verlangen om het gedrag steeds opnieuw uit te voeren, zelfs als het tot grote problemen leidt.
Een bekend voorbeeld van een gedragsverslaving is een gokverslaving. Een gokverslaving wordt wereldwijd herkend als een diagnosticeerbare aandoening, waarbij iemand ondanks grote financiële problemen en het verval van relaties blijft gokken. Andere voorbeelden van gedragsverslavingen zijn een seksverslaving, eetverslaving, en internetverslaving.
Middelenverslaving
Een middelenverslaving is de meest bekende vorm van verslaving. Dat houdt in dat je afhankelijk raakt van verslavende middelen zoals alcohol, drugs, nicotine of medicijnen.
Bij een middelenverslaving is het gebruik van het middel nodig om een normaal of fijn gevoel te krijgen. En als je het middel niet gebruikt, ervaar je soms lichamelijke of psychische ontwenningsverschijnselen. Dit varieert van angst en depressie tot trillingen en ernstige lichamelijke klachten.
Zowel bij gedragsverslavingen als middelenverslavingen is er sprake van een verlies van controle. Je weet dat het gebruik van het middel of het uitvoeren van het gedrag schadelijk is, maar je voelt je niet in staat om ermee te stoppen. Dit kan uiteindelijk leiden tot ernstige problemen op het gebied van gezondheid, relaties en financiën.
Wij bieden een oplossing op maat
THE YOUTURN biedt private verslavingszorg en zeer persoonlijke ondersteuning bij middelenafhankelijkheid. Elk behandelprogramma is op maat en we hebben
geen wachttijden.
Onze discrete en anonieme privé behandelingen kunnen zowel in het buitenland als bij u thuis worden opgezet. Zo kunt u in volledige anonimiteit of comfort van uw eigen omgeving aan uw herstel beginnen.
Neem vandaag nog contact met ons op.
(ook ‘s avonds en in het weekend)
Hulp bij verslaving
Als je verslaafd bent, is het belangrijk om hulp te zoeken. Verslaving is een complexe aandoening die vaak professionele hulp vereist. Er zijn verschillende soorten hulp beschikbaar, zowel in de publieke als in de private sector.
Publieke zorginstellingen bieden vaak laagdrempelige hulp voor iedereen die dat nodig heeft. Dit kan variëren van verslavingszorg in de vorm van ambulante behandelingen tot klinische opnames. Je kunt ook contact opnemen met je huisarts of verslavingsklinieken om te bespreken wat voor soort behandeling het beste bij jouw situatie past.
Private zorginstellingen, zoals THE YOUTURN, bieden vaak meer gespecialiseerde programma’s aan die zijn afgestemd op de persoonlijke behoeften van de cliënt. Deze instellingen bieden doorgaans een meer holistische aanpak, waarbij ze zowel de lichamelijke als de geestelijke verslaving aanpakken. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende behandelingsvormen, zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie, traumatherapie, lichaamsgerichte therapie, performance therapie en mindfulness. Deze behandelingen zijn intensiever en bevatten meer aandacht voor de persoonlijke situatie van de cliënt. Daarnaast bieden veel private instellingen een rustige en serene omgeving om te herstellen, wat voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het herstelproces is.
Of je nu zelf met een verslaving kampt of iemand kent die hulp nodig heeft, er zijn veel wegen naar herstel. Het belangrijkste is om die eerste stap te zetten en contact op te nemen met een hulpverlener, familie of vrienden.